tannlege sprøyte

Hvilken bedøvelse bruker tannlege? Kunsten å bedøve uten sprøyte?

De mest brukte bedøvelsene brukt i Norge

 

Xylocain

Den mest brukte bedøvelsesmidlet er Xylocain (eller Lidocain som er virkestoffet). Dette midlet er svært skånsomt og har lang virkningstid. Blant alle midlene er Xylocain minst assosiert med bivirkninger eller skader. Xylocain som regel inneholder adrenalin eller epinephrine som forlenger varigheten av bedøvelsen. Noen ganger opplever pasienter hjertebank eller økt stress reaksjoner som hyperventilering og svette. Xylocain eller lidocain virker hurtig og gir umiddelbar effekt. Nummenheten i tenner kan vare opptil 60 minutter og i bløtvevet opptil 200 min. Maks antall karpyler som er trygt å bruke er ca 4 karpyler (ampuller). Dette er selvfølgelig avhengig av flere faktorer som pasientens vekt helsetilstand, alder, hvorvidt det blir brukt andre bedøvelsesmidler samtidig. Xylocain inneholder også sulfitt og parabener som konserveringsmiddel.

Det er noen individer som føler seg svært uvel etter injeksjon med Xylocain. Dette kan manifestere seg som kvalme, hodepine eller andre diffuse symptomer som oppstår flere timer etter tannlegebesøket. Disse symptomene kan relateres til sulfitt allergi.

Xylocain eller Lidocain

Septocain

Septocain eller articain

Septocain eller virkestoffet Articain er det nest mest brukte anestesimiddelet som tannleger bruker. Septocain i likhet med Xylocain inneholder adrenalin i forskjellige konsentrasjoner. Dette midlet er meget potent og er assosiert med større bivirkninger som bløtvevs- eller nerveskade sammenlegnet med de andre typer bedøvelse.

Det har vært flere rapporter som dette, som snakker om en såkalt nerveskade der pasient fikk permanent nummenhet og prikking i halvdelen av kjeven, leppa, kinnet og haken etter å ha vært hos tannlegne. Men likevel er slike episoder ganske så sjeldne. Bløtvevskade derimot har vært hyggpig registrert ved bedøvelsesstedet ved bruk av septocain. Maksdosen for septocain er rundt 3 karpyler. Dette er igjen en svært grov gjennomsnittlig beregning. Septocain inneholder også sulfitt og kan gi ettervirkninger for de som er allergiske.

Citanest

Citanest er blant de midlene som gir kortere og noe mildere bedøvelseseffekt. Citanest inneholder ingen adrenalin og vil derfor ikke påvirke hjerterytmen eller andre systemiske reaksjoner i kroppen. Citanest skal ikke brukes på gravide for det kan utløse tidlig fødsel. Citanest inneholder ikke sulfitt så det kan være et godt alternativ for de med allergi mot sulfitt.

citanest eller prilocain

 

Carbocain

Carbocain er bedøvelsen med kortest effekt av alle de andre. Bedøvelsen på tenner kan vare opptil 20 minutter og effekten på bløtvev kan vare opptil 100 minutter. Carbocain en ganske så svak bedøvelse som oftest brukes for mindre kortvarige behandlinger som ikke krever dyp og langvarig bedøvelse. Carbocain inneholder ikke sulfitt

Carbocain eller mepivacain

Er det mulig å sette bedøvelse uten sprøyte?

I løpet av de siste 10 årene har tannlegeverden endret seg betydelig. Det er mange tannleger som reklamerer for det som heter å bedøve uten å bruke sprøyte. Det disse tannlegene i virkeligheten gjør er å bruke et apparat som heter QuickSleeper:

Bedøvelse uten nummenhet eller sprøyte

Som en kan se i bildet over så er dette kanskje ikke en sprøyte men det er en nål og dette er et appart som setter et stikk. Så det er et desparat og misvisende PR-stunt å si at man kan bedøve uten sprøyte.

Måten dette apparatet fungerer er at bedøvelsesmidlet er injisert direkte i kjevebeinet helt inntil tannroten. Dette vil bedøve tann-nerven uten å bedøve lepper og kinn eller noe annet bløtvev. QuickSleeper har en roterende nål.  Men ingen av disse tannklinikkene som reklamerer med «bedøvelse uten sprøyte» nevner noe av dette til pasienter med sprøyteskrekk.

Det man i prinsippet gjør er å sette et overflatisk stikk i tannkjøttet der nålen skal peneterere kjevebeinet. Så venter man noen minutter så tannkjøttet blir numment så setter man roteringen i gang og stikker inn og injiserer bedøvelsesmiddelet innvendig like ved roten av tanna. Dette er ikke noe som kjennes av pasienten.

Det som er bra med denne metoden er at man slipper å ha nummenhet i lepper og kinn i flere timer etter tannlegebesøket. Men det er absolutt ingenting spesielt med denne metoden for de med sprøyteskrekk. For man MÅ sette et stikk (nål) for oppnå bedøvelse.

Det som har 10 ganger mer betydning er behandlerens kompetanse og ferdigheter. For det er absolutt mulig å sette bedøvelse uten noe smerte i det hele tatt selv med et tradisjonell sprøyte gitt at behandleren har kompetansen.