Mellomrom mellom tenner

Stramt leppebånd og mellomrom mellom fortenner

Har du sett fortenner som har stor avstand som Kurt Nilsen? Det store glippet kalles på fagspråk «diastema». Det er veldig mange forskjellige faktorer for hvorfor noen har slike fortenner. Veldig ofte er det mørkhudede som har slike mellomrom. I veldig mange tilfeller er det en genetisk komponent i dette. Det er også en veldig viktig faktor til som ingen har kjenskap til. Veldig ofte ved langvarig stor mangel på D-vitamin, noe som er veldig ofte observert i mennesker med mørk hud, får tenner stor tendens til å flytte på seg. Så dette kan være en stor bidragsfaktor i dannlese av mellomrom. Det er selvfølgelig noe som oppstår gjennom mange år. De første 18 årene i livet er spesielt viktig fordi kjeven og skjellettet er i stadig forandring.

En annen grunn for stor glippe mellom fortenner kan være tannkjøttsykdom eller tannløsningssykdom (pyrea eller periodontitt). Veldig ofte ved slike sykdommer kan tennene flytte på seg og danne store gap mellom tennene i fronten.

En annen viktig ting er tilstedeværelse av en tjukt og stramt leppebånd. Dette gjelder spesielt fortennene i overkjeven. Leppebånd beveger seg hver gang man snakker og beveger på leppene. Disse bevegelsene kan dytte fortennene fra hverandre som dette:

 

Kort tykt leppebånd

 

Om man trenger å tette mellomrommet i et slikt tilfelle må en utføre en tannregulering. Men før det må en fjerne det som til å begynne med fikk tennene til å gli fra hverandre. Dette er en kirurgisk inngrep som krever stor presisjon. Om kirurgen eller periodontisten ikke legger sitt «hjerte» i inngrepet (se bildet nede) så vil tennene igjen gli fra hverandre etter at korreksjon er gjort med tannregulering. Ved slike operasjoner bør en bruke bedøvelse som varer lengst i bløtvevet.

fjerning av leppebånd

Under kirurgien må en fjerne hele leppebåndet som strekker seg dypt inn til beinet. Hvis ikke vil leppebåndet gro igjen. Her kan man se hvor presist dette skal skje:

Frenulektomi

 

Denne video viser en enkel såkalt «frenulektomi» som ikke har noe funksjon annet enn å frigjøre overleppa og gi den mer bevegelse og et bedre smil: